Wat is mantelzorg?

Steunpunt Mantelzorg Zuid

Wat is [mantelzorg?]

Zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan ben jij mantelzorger. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt.

Meld je aan als mantelzorger [via onderstaand formulier]

Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Mantelzorger ben je als je zorg verleent aan een hulpbehoevende met wie je een persoonlijke band hebt. Vaak is dat een naaste, zoals een ouder, partner of kind, maar het kan ook een buurvrouw, buurman of goede vriend zijn. Deze persoon heeft jouw hulp nodig vanwege een ziekte, een beperking, psychiatrische problemen, een verslaving of ouderdomsproblemen. Mantelzorger ben je voor iemand die nog thuis woont, maar ook wanneer deze persoon in een zorginstelling verblijft. 

Mantelzorg hoort bij het leven. Je bent mantelzorger, wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst hulp nodig van een mantelzorger. Het komt gewoon op je pad. Zorgen voor een ander kan fijn zijn, omdat je iets voor hem of haar kunt betekenen. Zorgen voor een ander is dankbaar werk en geeft voldoening.
Maar het heeft ook een keerzijde: mantelzorgen kan zwaar zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Het Steunpunt Mantelzorg Zuid helpt. Hier kun je terecht voor advies en begeleiding. Daar hoef je niet voor te betalen. Op deze website lees je meer over goed voor jezelf zorgen, over hulp bij regeltaken, de zorg tijdelijk overdragen en over de juiste hulp vinden.